Sebzelerin İçinde Bulunan Karotenoidler Vücudu Koruyor
Kış aylarında sıkça tüketilen ıspanak, havuç, marul, salatalık, karalahana, Brüksel lahanası, maydanoz, pancar, brokoli ve bal kabağı gibi sebzeler, içerdikleri karotenoidler sayesinde vücutta antioksidan etkisi gösteriyorlar. Bu sebzeler, bağışıklık sistemini güçlendirerek çeşitli hastalıklara karşı vücudu koruyorlar. Ancak turuncu, sarı ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunan karotenoidlerin aşırı miktarda alınması cildin turuncu veya sarı tonlarda renk almasına neden olabilir, bu duruma karotenemi denir. Özellikle bebeklerde sıkça görülen bu durum, sarılıkla karıştırılabilmektedir. Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Betül Merd bu konuda açıklamalarda bulundu.
600’den Fazla Karotenoid Türü Var
Bitkilerde bulunan ve açık sarı ile kırmızı arası renkleri oluşturan pigmentlere karotenoidler denir. Karotenoidler, pek çok meyve ve sebzede bulunan parlak kırmızı, sarı ve turuncu tonların sorumlusu olan bitkisel pigmentlerdir. Bu pigmentler, bitkilerde önemli bir role sahiptir. Aynı zamanda karotenoidler, insan vücudunda antioksidan görevi de görürler. Yapılan araştırmalarda 600’den fazla karotenoid türü olduğu belirlenmiştir. En fazla üzerinde çalışılan karotenoid türleri arasında alfa-karoten, beta-karoten, beta-kriptoksantin, lutein, zeaksantin ve likopen bulunmaktadır.
Çok Renkli Sebzelerde ve Meyvelerde Yüksek Oranda Karotenoid Bulunur
Fotosentez ile besin döngüsünü sağlayan bitkiler için karoten, önemli bir bileşiktir. Karoten, bitkilerin fotosentez yapması amacıyla görevlidir. Fotosentez, bitkilerin çevreden karbondioksit alıp oksijen üretmesi ve kendi besinlerini oluşturmak için klorofil içeren yapısını kullanması işlemidir. Turuncu, sarı ve yeşil yapraklı sebzelerde ve meyvelerde bulunan karoten, havuç ve bal kabağında yoğun olarak bulunurken ıspanak, domates, marul, salatalık, karalahana, brüksel lahanası, maydanoz, fasulye, dolmalık biber, pancar, brokoli gibi sebzelerin yanı sıra mısır, papaya, karpuz, kavun, elma, portakal, kayısı, incir, kivi, şeftali, mango ve ananasta da bulunur. Renkleri çok olan meyve ve sebzelerdeki beta-karoten miktarı genellikle yüksektir.
Karotenoidlerin 8 Faydası
- Tokluk hissi vererek kilo vermeyi hızlandırır
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek birçok hastalığa karşı vücudu korur
- Kanser oluşumunu engellemeye yardımcı olur
- Soğuk algınlığına iyi gelir ve detoks etkisi vardır
- Karaciğer yağlanmasını önler
- Katarakt riskini azaltır
- Gece körlüğüne iyi gelir
- Sinir sistemi ve hafıza için faydalıdır
Fazla Alınması Cilt Rengini Değiştirebilir
Vücutta depolanan beta-karotenin günlük olarak 6-12 miligram alınması yeterlidir. Beta-karotenin fazla alınması, cildin turuncu veya sarı tonlarda renk almasına neden olabilir. Bu durum, hiperkarotenemi veya karotenemi olarak adlandırılır ve aşırı karoten alımından kaynaklanır. Karoten açısından zengin besinlerin aşırı tüketilmesi durumunda, kandaki karoten seviyesi yükselebilir. Özellikle bebeklerde, havuç püresi içeren mamaların aşırı miktarda tüketilmesi sonucu karotenemi gelişebilir. Ciltte meydana gelen renk değişikliği zararsızdır.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı