Ayasofya’nın Turistik Geziler İçin Yeniden Ücretli Hale Getirilmesi Kullanıcıları Ayağa Kaldırdı

Posted by

Ayasofya yani eski adıyla Kutsal Bilgelik Kilisesi ve Ayasofya Müzesi 24 Temmuz 2020 tarihinde Camii olarak ibadete açılmıştı. Son olarak Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi adıyla anılmaya başlayan Ayasofya’nın 15 Ocak 2024 itibariyle yeni yönetim planına geçeceği duyuruldu. Bunun üstüne sosyal medyada tepkiler yükseldi.

86 yıl boyunca müze olarak hizmet eden Ayasofya, 24 Temmuz 2020 itibariyle Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ismiyle ibadete açılmıştı.

86 yıldır müze olarak hizmet veren Ayasofya, 24 Temmuz 2020 tarihinde müze olmaktan çıkmış ve kılınan ilk Cuma namazı sonrası ibadete açılmıştı. Ayasofya’nın camii olmasının ardından kapılarının ve duvarlarının hasar gördüğüne ilişkin haberler gündeme gelmiş, herkesin tepkisini çekmişti. Günden güne zarar gördüğü ifade edilen Ayasofya’nın kapısının yenmesi herkesi şaşkına çevirmişti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un bugün yaptığı açıklamada, Ayasofya’nın Unesco tavsiyesi üzerine yeni bir ziyaretçi yönetim planı uygulamasına geçeceğini paylaştı.

Yapılan açıklamada Ayasofya’nın ziyaret ve kullanım yoğunluğunun minimuma indirileceği, yabancıların ise ziyaretlerinin 15 Ocak 2024 tarihi itibariyle ücretli olacağı duyuruldu. Türk vatandaşların ibadet ve ziyaretlerini ücretsiz bir şekilde sürdüreceği ifade edildi.

Bunun üstüne sosyal medyada yapılan açıklamaya tepkiler yağmaya başladı.

15 Eylül’de Ayasofya’nın bir restorasyon sürecine gireceği ve bunun 50 yıl süreceği söylenmişti.

86 yıllık müze geçmişi olan Ayasofya’nın yeniden ücretli ziyarete geçeceği haberi, tekrar “müze”ye döndüğü şeklinde yorumlandı.

Ayrıca haberi görenlerin “kimin turist, kimin yerli olduğunu, turist olsa bile ibadet için girenden de para alınıp alınmayacağını” nasıl ayırt edeceklerine dair sorular geldi.

??

??

??

Zamanında Ayasofya’nın müzeden ibadethaneye çevrilmesine tepki verenlere yönelik de eleştiriler yapıldı.

Ayasofya’nın geldiği hal, yerliler tarafından oldukça kötü bulundu ve yeniden “müze” olması fikri desteklendi.

??

??

??

??

Aynı anda hem müze, hem ibadethane olarak hizmet verecek olması düşüncesi hala tartışılıyor.??

Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir