Küresel iş gücü gelir payı azalıyor, eşitsizlik derinleşiyor

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), “2024 Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm” raporunu güncelleyerek, 2019-2022 yılları arasında küresel iş gücü gelir payında yaşanan 0,6 puanlık düşüşün eşitsizlikleri artırdığını ve Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasını zorlaştırdığını bildirdi. Bu düşüş, işçilerin küresel gelir pastasından aldıkları payın son 20 yılda önemli ölçüde azaldığını gösteriyor.

Covid-19’un etkileri ve teknolojik ilerleme

Rapora göre, işçi gelirlerinde 2004’ten beri toplamda 1,6 puanlık bir düşüş kaydedilmiş olup, bu durum yıllık 2,4 trilyon dolarlık bir kayba denk geliyor. BirGün’ün aktardığına göre, Covid-19 salgını, bu düşüşte önemli bir etken oldu ve küresel krizler, var olan eşitsizlikleri daha da derinleştirdi. 

Raporda, yapay zekanın ivmesinin artmasıyla, iş gücü geliri payı üzerinde daha fazla aşağı yönlü baskı oluşabileceği ve bu durumun eşitsizliği daha da derinleştirebileceği uyarısında bulunuldu.

ILO’dan çağrı: Adil dağılım için güçlü politikalara ihtiyaç var

ILO Genel Müdür Yardımcısı Celeste Drake, gelir dağılımındaki bu değişikliklerin ülkeleri harekete geçmeye zorladığını ifade etti. Drake, kapsayıcı büyümeyi sağlamak ve sürdürülebilir kalkınma yolunu herkes için inşa etmek amacıyla örgütlenme özgürlüğü, toplu pazarlık ve etkin iş idaresi gibi politikaların hayati önem taşıdığını vurguladı.